Voor 11:00 besteld, morgen in huis
Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Thuiswinkel waarborg
Ruime keuze uit 493 wijnen
100 James Suckling
100 Robert Parker
Antinori Solaia Magnum 2016
Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Vol en rond rood, Intens, rood fruit, specerijen, complex
Solaia is hét vlaggenschip van de familie Antinori, zeer beperkt in oplage en een zeer grote vraag maken dit een schaarse wijn. De internationale wijnpers is het er over eens dat dit één van de beste wijnen uit Italië is en daar zijn wel het volledig mee eens! een geweldige kracht van de Cabernet Sauvignon (80%) in combinatie met het Toscaanse fruit van de Sangiovese (20%) maakt dit een echte Super-Tuscan! Zeer beperkt beschikbaar.
€ 825,00 | 1.5L
Artikel niet op voorraad.
  • Voor 11:00 besteld, morgen in huis
  • Veilig betalen
  • Smaakgarantie
  • Beoordeeld met een 9.3
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
Intense robijnrode kleur. In de geur intens warme aroma’s die het klimaat van het seizoen weergeven, maar tevens een delicate frisheid. In de smaak rijp rood fruit, specerijen en florale tonen die de complexe structuur definiëren. De smaak is rijk, sappig en zoet dankzij de aanwezigheid van soepele en ronde tannines. De lange afdronk kent een levendige zuurgraad.
Wijnkaartnaam Antinori Solaia Magnum
Land Italië
Regio Toscane
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 10-20 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Prachtige combinatie bij culinaire hoogstandjes met rood vlees, wilde paddestoelen en rijpe kazen.
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 14%
100 punten - James Suckling (oogst 2016)
Speechless here. I thought the 2015 was already perfect but this is perfect, too. But in a different way. It is so structured and multidimensional. Full-bodied, powerful and intense with incredible tannin backbone and depth. The dark-berry, wet-earth, oyster-shell and mushroom flavors are phenomenal. 20% less production than 2015. Give it four or five years to come together. Try after 2025.
100 punten - Robert Parker (oogst 2016)
I fussed over scoring this wine more than I'd like to admit—tasting through three samples under different conditions at various intervals and testing my impressions blind against wines in its peer group. Most importantly, I tasted this 2016 vintage against the 2015 vintage over and over again. I confess to a few nights of restless sleep as a result. Ultimately, my decision to award 100 points to the 2016 Solaia came on impulse and with the most natural sense of purpose. I had also given the 2015 vintage a perfect score, and intellectually, it seemed impossible not to pick a favorite among these two stunning expressions. I will also state, outright, that the wines are very different, principally because the 2015 vintage shows more overall opulence and sweetness that extends to the pronounced textural richness of the mouthfeel. The 2016 vintage, on the other hand, is more chiseled and sharp with mineral shadings of campfire ash and graphite at the rim of its dark fruit. The mouthfeel is more streamlined and tight at its core, suggesting that the wine will unfold and soften beautifully with time. I feel like 2015 is the Dolce & Gabbana of the situation and the 2016 is the Armani Privé. The personalities of the two wines are distinct, yet my admiration for each is identical.