Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 525 wijnen
97 Decanter
96 Robert Parker
Guado al Tasso
Matarocchio 2015
Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Cabernet Franc
Krachtig en complex rood
Deze Matarocchio werd eerst alleen gemaakt voor de eigen kelders van Antinori. Maar na lang aandringen kunnen wij enkele kistjes bemachtigen. Echt een unieke wijn:100% Cabernet Franc van het Guado al Tasso estate uit Bolgheri. Dit is hun familiewijn en schenken het tijdens diners op het estate. De wijn is groots en heeft een lang leven voor zich, perfect om enkele jaren in uw kelder te bewaren alvorens bij uw eigen familiediner te schenken. Robert Parker gaf deze wijn maar liefst 99 punten, werkelijk uniek.
€ 0,00 | 75cl
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Diepe robijnrode kleur. De geur wordt gekenmerkt door elegante aroma’s in de range van zwart bessenfruit en balsamico tot aan kruidige nuances van peper en groene thee. De smaak kent buitengewone sensaties, met diepe gepolijste tannines en een prachtige balans.

Marco
Land Italië
Regio Toscane
Druif Cabernet Franc
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Begint op dronk te komen en tot 25 jaar na de oogst te bewaren
Wijn & Spijs Vleesgerechten en kazen doen het altijd goed bij deze wijn.
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 14,5%
Bolgheri DOC
Guado al Tasso ligt in het kleine, maar zeer prestigieuze Bolgheri DOC. In het noordelijke gedeelte van Maremma op zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van Florence. Er zijn slechts 30 producenten in het gebied, die zich toeleggen op de Bordeaux druiven zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Van deze 30 producenten zijn er drie toonaangevend: Tenuta San Guido (van Sassicaia), Tenuta Ornellaia en Guado al Tasso. Deze krijgen de hoogste scores en zijn wereldberoemd. Helaas wordt er weinig van gemaakt en is de vraag zeer hoog.
 
Antinori in Bolgheri
De naam Antinori is dan ook echt verbonden aan dit luxueuze wijngebied aan de Toscaanse kust. De vader van Piero kreeg dit landgoed in handen toen hij trouwde met Carlotta della Gherardesca; haar familie had dit gebied (10.000 hectare) sinds 1800 in bezit. Alle top estates in Bolgheri vinden hun oorsprong bij de familie Antinori. De zus van Carlotta, Clarice trouwde met Markies Mario Incisa della Rocchetta en het landgoed werd in twee stukken verdeeld: Tenuta San Guido (van Sassicaia) en Tenuta Guado al Tasso. Later kreeg de broer van Piero, Ludovico, een stuk van Tenuta San Guido in handen en stichtte met hulp van Piero het andere beroemde estate: Tenuta Ornellaia.
 
De historie van Guado al Tasso
Guado al Tasso werd voor het eerst geproduceerd in 1990, maar al vanaf de jaren zestig was Piero zeer betrokken bij het gebied, hij maakte destijds de wijn Sassicaia bij zijn neef. Met al die kennis en kunde stichtte hij zijn eigen domein, plantte de juiste druivensoorten (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) en wachtte tot de druivenstokken oud genoeg waren om de kwaliteit te kunnen leveren voor topwijnen die de naam Antinori mogen dragen.
 
Het domein
Het domein, 1000 hectare groot, strekt zich uit van de kust tot de heuvels, waar de wijngaarden worden verbouwd op rotsachtige en licht kalkrijke bodems. De wijngaarden worden omcirkeld door glooiende heuvels, lokaal ook wel het ‘Bolgheri Amfitheater’ genoemd. Dit zorgt voor een uniek microklimaat, met een verkoelende wind die ’s nachts vanaf de heuvels de druivenstokken koelt. Hierdoor kunnen de druiven perfect rijpen. De combinatie met de veelzijdigheid in bodemsoorten geeft de wijnen van Guado al Tasso hun kenmerkende aroma’s.
 
De wijnen
De wijnen die worden geproduceerd bij Guado al Tasso hebben allemaal een verwijzing naar de familiegeschiedenis. Op de fles zijn altijd de letters DG te zien. Deze staan voor ‘Della Gherardesca’, de oorspronkelijke bewoners van het landgoed. De naam Guado al Tasso is ontleent aan de dassen die leven in de vele beken die door het landgoed stromen. De grootte van het landgoed en de veelzijdigheid in bodemsoorten, maakt van deze plek een waar paradijs om verschillende druivensoorten te planten. Naast de Guado al Tasso wordt hier de 100% Merlot; Cont’Ugo gemaakt, de 100% Cabernet Franc; Matarocchio, de prachtige Vermentino, spannende Scalabrone rosé en het kleine broertje van Guado al Tasso; Il Bruciato.
 
Guado al Tasso
97 punten - Decanter (oogst 2015)
Both the bud burst and flowering were early as compared with the preceding year. The summer season initially saw an important rise in temperature, which was then rebalanced during the second half of the month of August. The harvest took place during the final ten days of September, relatively early. A warm powerful vintage without the dryness of 2012 and with great potential. Matarocchio is crimson and super-restrained with straw, clove and oaky aromas on the nose, well balanced with fresh leather, fine herbal aromas, bramble fruit and savoury character in depth. It shows an austere palate; full, firm and chalky yet ripe, however it flows with the grace of the best Cabernet Franc.
96 punten - Robert Parker (oogst 2015)
The 2015 Matarocchio (all Cabernet Franc) is a gorgeous wine, but it does not reach the stunning heights achieved in the knock-out 2013 vintage. This wine was not produced in 2014, and only 5,000 bottles were made in this vintage. Compared to the 2013 edition, this wine appears to have a slightly smaller aromatic range. This gives it a very focused and direct approach. In other words, this vintage is more vertical than it is horizontal in its delivery. The tannins are a more evident here and more nervous or crunchy. The wine is composed of deep, dark and penetrating fruit, with bitter chocolate and savory tobacco. It also shows a salty mineral note that makes your mouth salivate. This vintage of Matarocchio needs a few more years of bottle aging to gain in volume.

Anderen kochten ook