Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 525 wijnen
27-Terugblik-op-2019.jpg

Terugblik op 2019

Hieronder lees je eerst de voorspelling en dan cursief of hij is uitgekomen (of totaal niet).

Voorspelling 1: 
Online wijnverkoop breekt echt door 
Het marktaandeel is nog klein maar groeit snel. Wijn heeft veel eigenschappen die het geschikt maken voor online verkoop. Niet dagelijks benodigd, houdbaar en zwaar. De grote vraag is: hoe kan je online een goede wijn kiezen die je niet kent? Online wijnverkopers werken er hard aan om dit zo eenvoudig mogelijk te maken. 

Wij zijn in omzet verdubbeld in 2019 en met ons zijn ook andere online wijnaanbieders flink gegroeid weet ik uit betrouwbare bron. Dit was niet de moeilijkste voorspelling, maar hij is wel uitgekomen.
 
Voorspelling 2: 
Comeback van nooit weggeweest: Chardonnay
Lokale druivensoorten maken een opmars, dat is zeker. Fiano, Corvina, Nero d'Avola, Grillo uit Italië, Carmenere, Torrontes uit Zuid-Amerika, Mourvedre, Cinsault en Grenache uit Frankrijk en vele anderen zullen in de spotlights staan. Maar Queen Chardonnay blijft de allergrootste in al haar vormen, van elegante en exclusieve Bourgognes, tot eigentijdse Zuid-Afrikanen. Allen blijven in de smaak vallen!

Duidelijk is dat koningin Chardonnay nog stevig op haar troon zit, bij ons zien we een trend naar houtgelagerde, maar wel elegante Chardonnay's uit alle windstreken. Dat zal niet anders zijn bij andere aanbieders als ik naar hun mailingen kijk. Dus ook deze voorspelling is uitgekomen.
 
Voorspelling 3:
Andere verpakkingen en formaten dan de 75cl fles
75cl glazen fles met kurk of schroefdop blijft de standaard, maar gelukkig zien we meer variatie op het schap. AH neemt hierin een voortrekkersrol met kleine flesjes, halve flesjes en Bag in Box verpakkingen van 3 of 5 liter. We moeten er even aan wennen, maar er zijn meer mogelijkheden dan de 75cl glazen fles. 

De verkoopcijfers van de supermarkten laten nog even op zich wachten, maar ook andere supermarkten volgen nu met een groot aanbod van kleine flesjes en ook 2-3 liters. Dus ik verwacht dat deze trend wel doorzet.
 
Voorspelling 4: 
Van Bombastische rode wijnen naar elegant
Misschien meer een wens dan een voorspelling, maar we denken dat veel wijndrinkers hun buik vol krijgen van de Appassimento/Amarone stijl wijnen uit Zuid-Italië of de overrijpe Spanjaarden. Een bek vol, zeker de eerste slok indrukwekkend, maar probeer het glas maar eens leeg te krijgen. Dus: switchen naar elegante Pinots, Noord-Italianen, Loire of Beaujolais. 

Hier zijn twee stromingen; 
1. De bombastische rode wijnen met een hoop restzoet zijn gewoon heel erg populair. Worden zeer goed verkocht en ook veel en hoog gewaardeerd op Vivino. Als wijnclown Luca Maroni dan ook nog 99 punten geeft is het helemaal uitdelen.
2. De elegante rode wijnen, en dan vooral Pinot Noir, winnen aan populariteit. Verkopen gaan goed en waarderingen ook. Wijnmakers en sommeliers hebben er ook meer aandacht voor. Kortom, het duurt nog even voor het 'mainstream' wordt.
 
Voorspelling 5:
'Kortingen' worden minder 
Soms zijn het de kleine zinnetjes in een akkoord die niet zo opvallen, maar wel een grote impact hebben. Ik heb de moeite genomen om het preventie akkoord door te spitten en kwam daar een interessant voornemen tegen: beperken van korting op alcohol tot maximaal 25 procent van de prijs. Dat gaat in 2020 in werking, maar mijn voorspelling is dat de kortingen dit jaar naar dit percentage toe bewegen. Mijn advies: koop wat je lekker vindt voor de prijs die je wilt betalen en vergeet de 'korting'. 

Hoe ver kan je naast een voorspelling zitten? Heel erg dus. De wijn is nog steeds een prijzencircus. Onwaarschijnlijk hoge 'van' prijzen en dan 40-60% korting geven. Rond de wetgeving die de max van 25% korting moet reguleren is het ook erg stil.