Is het toeval dat de plek die meer dan 10q00 jaar lang het centrum van Italië is geweest, ook de plek is waar de mooiste Sangiovese van Toscane wordt gemaakt? De plek waar kunst, literatuur en wetenschap tot bloei kwamen, de plek waarover in zoveel oude documenten wordt geschreven en de plek waar wijnstokken van meer dan 1000 jaar oud zijn gevonden?
De wijngaarden
Badia a Passignano ligt in het hart van het Chianti Classico gebied vrijwel naast Tenuta Tignanello. Hier komen de andere beroemde wijnen van de familie Antinori vandaan, zoals Tignanello en Solaia. De oudste documenten over het jaar waarin Badia a Passignano is gesticht dateren uit het jaar 891. De familie Antinori heeft al eeuwenlang een hechte band met het klooster en in 1987 kochten ze een aantal van de wijngaarden. Sindsdien maken ze dankbaar gebruik van de eeuwenoude kennis van de monniken voor het maken van Badia a Passignano.
100% Sangiovese
Waar de familie Antinori de grondlegger is van de combinatie tussen Sangiovese druiven en internationale druiven, kiezen ze hier voor alleen Sangiovese. Net zoals bij de grote Pinot Noirs uit de Côte de Beaune in Bourgogne, geeft deze wijn daardoor een prachtige authentieke expressie van puur fruit, elegantie, en levendigheid. Badia a Passignano laat zien dat je voor een grootse wijn uit Chianti Classico niet altijd internationale druiven nodig hebt.
Bodem
De bodem is hier perfect voor het verbouwen van Sangiovese van topkwaliteit, getuige de jarenlange reputatie van de naburige wijnen. Sangiovese is echter een druif die zich moeilijk laat leiden, maar als je zijn karakter begrijpt kan hij geniaal zijn. Met Badia a Passignano zet de familie de standaard voor een wijn gemaakt van 100% Sangiovese druiven. De Antinori's kennende, is dit alles geen toeval en is precies deze plek gekozen om een Sangiovese in zijn meest pure vorm te maken.
Gran Selezione
In 2013 werd in het gebied een nieuwe herkomstbenaming toegevoegd. Helemaal bovenaan in de piramide van Chianti Classico, werd 'Gran Selezione' de vertaling van absolute top wijnen die in het gebied worden gemaakt. Slechts een zeer klein aantal producenten voldoet aan de eisen om deze benaming te mogen gebruiken en alle wijnen worden streng gekeurd. De wijn rijpt volgens de regels minstens 30 maanden. De wijnmakers bij Antinori hoefden echter niks aan de wijn te veranderen. Badia a Passignano voldeed al aan alle eisen en is dan ook de crème de la crème van het gebied.
Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione 2018
Intense robijnrode kleur. In de geur veel jong, rijp rood fruit zoals frambozen, rijpe kersen en bramen, versmolten met specerijen en zoethout. De aanzet van de smaak is indrukwekkend: geconcentreerd gerijpt rood fruit maakt het geheel mondvullend. Traditioneel in complexiteit, rondheid en elegantie, maar ook modern in de intense fruitaroma’s, toegankelijkheid en rijpe, zachte tannines.
Jaargang 2018
James Suckling: 95 punten
Intekenen op de laatste flessen
Ons advies
Badia a Passignano wordt in kleine oplage gemaakt en met hoge beoordelingen doet hij niet onder voor zijn beroemde buurman Tignanello. Een wijn om te leren kennen en de tijd te geven om zijn ware karakter te laten zien. Een wijn om nu aan te schaffen voordat de rest van de wereld hem ontdekt. Koop een limited edition kistje van jaargang 2018 en voeg daarbij een oudere jaargang om alvast te ervaren hoe prachtig de wijn zich ontwikkelt.
Als 'tafelwijn' veroverde Tignanello de (wijn)wereld. Nog steeds is het een van de bekendste en meest geliefde Italiaanse wijnen. Wat is het geheim?
Solaia volgde enkele jaren later en wordt nu gezien als dé ultieme Super Tuscan. Maar wat is het verschil tussen beide Antinori legendes?
Limited edition; Antinori verpakt slechts een heel klein deel van zijn wijnen in kist, echte limited editions dus.
In deze blog leest u informatie over de vijf wijntrends voor het jaar 2021.