Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 637 wijnen
96 Robert Parker
96 James Suckling
exclusive collection

Guado al Tasso Bolgheri DOC Superiore Magnum 2018

Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Krachtig en complex rood
Magnum: Indrukwekkende diepe robijnrode kleur. Explosief in de geur met elegante aroma’s van rood fruit, naast tonen van rozemarijn, mint en zoethout. De smaak is fantastisch: een aaneenschakeling van koffie, bessenfruit en hout, samen met fluweelzachte, maar duidelijk aanwezige tannines geven een heel mooie, droge rode wijn. Fijn gestructureerd en complex, in balans en eindigend met een lange afdronk. De afdronk verraadt een grote toekomst. Nu drinken is decanteren.
€ 379,00 | 1.5000L
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

De topwijn van het Guado al Tasso estate in Bolgheri. Piero Antinori is altijd betrokken geweest bij de beroemde wijnen uit dit gebied en heeft sinds begin jaren 90 zijn eigen topwijn: Guado al Tasso. Een Bordeauxblend die de laatste jaren de buren (sassicaia en Ornellaia) naar kroon steekt als dé topwijn van het gebied. Geweldig krachtige wijn met een lang leven voor zich.

Marco
Wijnkaartnaam Antinori Guado al Tasso
Land Italië
Regio Toscane
Jaargang 2018
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 10 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Perfect in combinatie met rood vlees
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 14%
Bolgheri DOC
Guado al Tasso ligt in het kleine, maar zeer prestigieuze Bolgheri DOC. In het noordelijke gedeelte van Maremma op zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van Florence. Er zijn slechts 30 producenten in het gebied, die zich toeleggen op de Bordeaux druiven zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Van deze 30 producenten zijn er drie toonaangevend: Tenuta San Guido (van Sassicaia), Tenuta Ornellaia en Guado al Tasso. Deze krijgen de hoogste scores en zijn wereldberoemd. Helaas wordt er weinig van gemaakt en is de vraag zeer hoog.
 
Antinori in Bolgheri
De naam Antinori is dan ook echt verbonden aan dit luxueuze wijngebied aan de Toscaanse kust. De vader van Piero kreeg dit landgoed in handen toen hij trouwde met Carlotta della Gherardesca; haar familie had dit gebied (10.000 hectare) sinds 1800 in bezit. Alle top estates in Bolgheri vinden hun oorsprong bij de familie Antinori. De zus van Carlotta, Clarice trouwde met Markies Mario Incisa della Rocchetta en het landgoed werd in twee stukken verdeeld: Tenuta San Guido (van Sassicaia) en Tenuta Guado al Tasso. Later kreeg de broer van Piero, Ludovico, een stuk van Tenuta San Guido in handen en stichtte met hulp van Piero het andere beroemde estate: Tenuta Ornellaia.
 
De historie van Guado al Tasso
Guado al Tasso werd voor het eerst geproduceerd in 1990, maar al vanaf de jaren zestig was Piero zeer betrokken bij het gebied, hij maakte destijds de wijn Sassicaia bij zijn neef. Met al die kennis en kunde stichtte hij zijn eigen domein, plantte de juiste druivensoorten (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) en wachtte tot de druivenstokken oud genoeg waren om de kwaliteit te kunnen leveren voor topwijnen die de naam Antinori mogen dragen.
 
Het domein
Het domein, 1000 hectare groot, strekt zich uit van de kust tot de heuvels, waar de wijngaarden worden verbouwd op rotsachtige en licht kalkrijke bodems. De wijngaarden worden omcirkeld door glooiende heuvels, lokaal ook wel het ‘Bolgheri Amfitheater’ genoemd. Dit zorgt voor een uniek microklimaat, met een verkoelende wind die ’s nachts vanaf de heuvels de druivenstokken koelt. Hierdoor kunnen de druiven perfect rijpen. De combinatie met de veelzijdigheid in bodemsoorten geeft de wijnen van Guado al Tasso hun kenmerkende aroma’s.
 
De wijnen
De wijnen die worden geproduceerd bij Guado al Tasso hebben allemaal een verwijzing naar de familiegeschiedenis. Op de fles zijn altijd de letters DG te zien. Deze staan voor ‘Della Gherardesca’, de oorspronkelijke bewoners van het landgoed. De naam Guado al Tasso is ontleent aan de dassen die leven in de vele beken die door het landgoed stromen. De grootte van het landgoed en de veelzijdigheid in bodemsoorten, maakt van deze plek een waar paradijs om verschillende druivensoorten te planten. Naast de Guado al Tasso wordt hier de 100% Merlot; Cont’Ugo gemaakt, de 100% Cabernet Franc; Matarocchio, de prachtige Vermentino, spannende Scalabrone rosé en het kleine broertje van Guado al Tasso; Il Bruciato.
 
Guado al Tasso
96 punten - Robert Parker (oogst 2018)
Renzo Cotarella, managing director of Marchesi Antinori tells me that the 2018 vintage showed very different results in the inland and hilly Chianti Classico appellation compared to the flat, sea-facing Bolgheri appellation. This season saw some rain right before harvest. That extra humidity rolled right off the Chianti Classico hills and disappeared without effect, but it stuck around longer in the thicker, flatter soils of Guado al Tasso. For this reason, one of the estate's top wines, the Cabernet Franc-based Matarocchio, was not produced in 2018 for fear that the fruit would not offer the concentration required of a wine of that important stature. The best of that fruit was used in this wine instead. For that reason, the 2018 Bolgheri Superiore Guado al Tasso sees a little more Cabernet Franc (clocking in at about 22% of the blend) and less Merlot, with the rest being Cabernet Sauvignon, of course, (at about 60%).
96 punten - James Suckling (oogst 2018)
Lots of redcurrants and flowers on the nose, together with crushed stones. Full-bodied and very layered with beautiful fruit and density, yet it remains agile and light. The tannins are totally integrated. I like the light herbal touch to the red fruit here. Flower petals. Juicy, flavorful finish with citrus zest at the end. 60% Cabernet sauvignon, 22% cabernet franc and 18% merlot. Really pretty now, but wait two or three years.
Anderen kochten ook