Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 472 wijnen
92 James Suckling
8.5 De Grote Hamersma
Umani Ronchi
Jorio Montepulciano d'Abruzzo DOC
2018
Herkomst: Italië, Abruzzen
Druif: Montepulciano
Vol en rond rood, Chocolade, rijp, aardbeien, vol
Deze Montepulciano heeft een geur van rijp rood fruit (aardbeien, kersen) en een mooie diepgang in de smaak.
€ 13,95 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Jorio is de naam van de Montepulciano d'Abruzzo DOC van Umani Ronchi. Deze wijn werd voor het eerst geproduceerd in het midden van de jaren negentig en laat het grote potentieel van deze variëteit zien. De naam van de wijn is een eerbetoon aan de bekende dichter Gabriele D'Annunzio wiens bekendste verhaal over deze regio ' The dochter van Jorio' heet.
 

Umani Ronchi Wijnmakers
Wijnkaartnaam Umani Ronchi Jorio Montepulciano d'Abruzzo DOC
Land Italië
Regio Abruzzen
Jaargang 2018
Druif Montepulciano
Lagering Deels op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 3 jaar te bewaren
Wijn & Spijs Pasta met vleessauzen, gebraden wit en rood vlees en kip.
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 13,5%

Het verhaal van Umani Ronchi begint in 1957 in Cupramontana, in het hart van Verdicchio Classico. Ondertussen staat nu alweer de 3e generatie aan het roer van dit top familiebedrijf. De constante zoektocht naar de beste gebieden, technieken en vakmanschap hebben het kleine bedrijf van de familie Bianchi-Bernetti in staat gesteld te groeien en tegelijkertijd de authenticiteit en focus op kwaliteit te waarborgen. Zij behoren ondertussen tot de 19 meest toonaangevende Italiaanse wijnbedrijven en maken deel uit van het Instituto del Vino di Qualitá. Jaar na jaar behalen zij prestigieuze scores voor hun wijnen in zowel de Italiaanse als internationale pers.

Van Castelli di Jesi tot Conero en Abruzzo; Umani Ronchi bezit in totaal 210 hectare wijngaarden met o.a. de druiven Verdicchio, Montepulciano en Pecorino. Twaalf wijngaarden, samen goed voor 185 km aan rijen wijnstokken, die strikt volgens de principes van biologische landbouw worden verbouwd!
 

Umani Ronchi
92 punten - James Suckling (oogst 2019)
8.5 - De Grote Hamersma (oogst 2018)
Verwar 'm niet met Vino Nobile di Montepulciano. Die wordt van sangiovese gemaakt en zit gewoonlijk wat hoger in de boom, vooral wat prijs betreft. Montepulciano wordt gemaakt van de montepulcianodruif en heeft wat minder ambities maar Jorio biedt daarentegen wel waar voor zijn geld. Pruimig rood met wat bittere kersen, fijn peperig, rijpe tannines en fijne zuren. Plus het verhaal dat deze wijn een eerbetoon is aan de bekende dichter-schrijver Gabriele d'Annunzio (die wij dan helaas net weer niet kennen) en wiens beroemdste werk, 'De dochter van Jorio', over deze regio gaat. Of dat meisje destijds overigens al de drinkgerechtigde leeftijd had vertelt de overlevering niet. Wel dat Gabriele nogal tevreden was met zichzelf. Hij meende dat hij de grootste Italiaanse dichter sinds Dante was. En vergeleek zichzelf met Julius Caesar, Lord Nelson en Lord Byron. Hoe dan ook, de wijn is niet de grootste Italiaanse rosso maar wel buitengewoon smakelijk.