Afkomstig uit de meest lastig te bereiken wijngaard – Mas d’El Porrera – komen de Viognier druiven voor deze zeer speciale wijn. Van deze wijngaard met de voor Priorat typische Licorella (leisteen) bodem kan men max. 800 flessen per oogstjaar maken! Qua smaak en stijl valt deze wijn het beste te vergelijken met de iconische witte wijn uit de Rhone; Condrieu! Denk aan perzik, appel, bloesem en kruiden met voldoende frisheid in de lange afdronk.
De naam van deze wijn is een eerbetoon aan een gedicht van de Catalaanse dichter Miquel Martí i Pol – Aigua de Llum betekent ‘Water van het Licht’. En elke fles zit individueel verpakt in een giftpack met een klein stukje van deze unieke Licorella bodem!
Land | Spanje |
Regio | Priorat |
Jaargang | 2022 |
Druif | Viognier |
Lagering | Deels in roestvrijstalen tanks, Deels op eikenhouten vaten |
Temperatuur | 12 - 14°C |
Bewaarpotentie | Op dronk en nog zeker 10 jaar na het oogstjaar te bewaren. |
Wijn & Spijs | Past bij diverse witte visgerechten, schaal- en schelpdieren, rijstgerechten en gevogelte. |
Sluiting | Kurk |
Smaak | Smaakvol en complex wit |
Alcohol | 14% |
Het wijngebied Priorat is gelegen in Catalonië, Spanje – op zo’n 90 minuten rijden ten zuiden van Barcelona. Priorat (2.000 ha) is – samen met Rioja (65.000 ha) – het enige Spaanse wijngebied met de hoogste status; D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada). Het gebied kenmerkt zich als ruig en afgelegen, met rotsachtige heuvels waar op de steile hellingen de relatief kleine wijngaarden zijn aangeplant. De algehele kwaliteit van de wijnen in dit gebied is bijzonder goed - het beschikbare volume daarentegen is relatief laag.
Vall Llach is in de jaren 90 opgericht door Lluis Llach (een beroemde Catalaanse singer/songwriter) en zijn goede vriend Enric Costa, die terugkeerden naar hun roots om wijn te gaan maken in/om het dorp Porrera, 1 van de 12 ‘Vi de Vila’s’ (wijndorpen) in de regio Priorat. Het doel wat men voor ogen had is om de lokale gemeenschap – veelal ouderen – te helpen door hen zowel sociaal als economisch te ondersteunen.
Inmiddels wordt Vall Llach geleid door de zoon van Enric, Albert Costa. Albert is 1 van de veelbelovende jonge wijnmakers in Priorat en verantwoordelijk voor de huidige koers: hoogstaande wijnen gemaakt van inheemse druiven Cariñena (rood maar ook wit en ‘gris’), Garnacha (rood en wit) alsook Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Viognier – allen afkomstig van de typische Llicorella (leisteen) bodem in Priorat.
Vall Llach bezit inmiddels 65 ha. aan wijngaarden waarvan men zo’n 100.000 flessen per jaar maakt, verdeeld over 8 wijnen. De topwijn van Vall Llach Mas de la Rosa (100% Cariñena van 100+ jaar oude stokken / score 95 Parker & 98 T.Atkin) is 1 van de slechts 3 toegelaten ‘Grand Cru’ (Gran Vinya Classificada) wijnen uit Priorat.