Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 617 wijnen
91+ Robert Parker

Vall Llach Aigua de Llum Viognier 2022

Herkomst: Spanje, Priorat
Druif: Viognier
Smaakvol en complex wit, kruiden, bloemen, appel, fris
Licht goudgeel van kleur. In de neus aroma’s van perzik, limoen, gele appel met daarbij lichte tonen van bloemen en kruiden. In de smaak wederom het boomgaardfruit, droog met voldoende frisse zuren, zeer elegant en een lange, gebalanceerde afdronk.
€ 62.50 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Afkomstig uit de meest lastig te bereiken wijngaard – Mas d’El Porrera – komen de Viognier druiven voor deze zeer speciale wijn. Van deze wijngaard met de voor Priorat typische Licorella (leisteen) bodem kan men max. 800 flessen per oogstjaar maken! Qua smaak en stijl valt deze wijn het beste te vergelijken met de iconische witte wijn uit de Rhone; Condrieu! Denk aan perzik, appel, bloesem en kruiden met voldoende frisheid in de lange afdronk.

De naam van deze wijn is een eerbetoon aan een gedicht van de Catalaanse dichter Miquel Martí i Pol – Aigua de Llum betekent ‘Water van het Licht’. En elke fles zit individueel verpakt in een giftpack met een klein stukje van deze unieke Licorella bodem!

 1100627
Land Spanje
Regio Priorat
Jaargang 2022
Druif Viognier
Lagering Deels in roestvrijstalen tanks, Deels op eikenhouten vaten
Temperatuur 12 - 14°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog zeker 10 jaar na het oogstjaar te bewaren.
Wijn & Spijs Past bij diverse witte visgerechten, schaal- en schelpdieren, rijstgerechten en gevogelte.
Sluiting Kurk
Smaak Smaakvol en complex wit
Alcohol 14%

Het wijngebied Priorat is gelegen in Catalonië, Spanje – op zo’n 90 minuten rijden ten zuiden van Barcelona. Priorat (2.000 ha) is – samen met Rioja (65.000 ha) – het enige Spaanse wijngebied met de hoogste status; D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada). Het gebied kenmerkt zich als ruig en afgelegen, met rotsachtige heuvels waar op de steile hellingen de relatief kleine wijngaarden zijn aangeplant. De algehele kwaliteit van de wijnen in dit gebied is bijzonder goed - het beschikbare volume daarentegen is relatief laag.

 

Vall Llach is in de jaren 90 opgericht door Lluis Llach (een beroemde Catalaanse singer/songwriter) en zijn goede vriend Enric Costa, die terugkeerden naar hun roots om wijn te gaan maken in/om het dorp Porrera, 1 van de 12 ‘Vi de Vila’s’ (wijndorpen) in de regio Priorat. Het doel wat men voor ogen had is om de lokale gemeenschap – veelal ouderen – te helpen door hen zowel sociaal als economisch te ondersteunen.

 

Inmiddels wordt Vall Llach geleid door de zoon van Enric, Albert Costa. Albert is 1 van de veelbelovende jonge wijnmakers in Priorat en verantwoordelijk voor de huidige koers: hoogstaande wijnen gemaakt van inheemse druiven Cariñena (rood maar ook wit en ‘gris’), Garnacha (rood en wit) alsook Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Viognier – allen afkomstig van de typische Llicorella (leisteen) bodem in Priorat.

Vall Llach bezit inmiddels 65 ha. aan wijngaarden waarvan men zo’n 100.000 flessen per jaar maakt, verdeeld over 8 wijnen. De topwijn van Vall Llach Mas de la Rosa (100% Cariñena van 100+ jaar oude stokken / score 95 Parker & 98 T.Atkin) is 1 van de slechts 3 toegelaten ‘Grand Cru’ (Gran Vinya Classificada) wijnen uit Priorat.

Priorat classificatie
Priorat is een van de slechts twee wijnregio's in Spanje die zich kwalificeren als DOCa, het hoogste kwalificatieniveau voor een wijnregio volgens de Spaanse wijnregelgeving, naast Rioja DOCa. Priorat behaalde zijn gekwalificeerde appellatie status (DOQ) in 2000 (voorafgegaan door Rioja in 1991) en was de eerste regio die in 2007 dorpswijnen in Spanje introduceerde.
De nieuwe classificatie van DOQ Priorat, genaamd Els noms de la terra (De namen van het land), is de meest ambitieuze die ooit is uitgevoerd door een Spaanse wijnproducerende regio naast Bierzo in Castilla y León. Het versterkt het op Bourgogne geïnspireerde model in Spanje, in tegenstelling tot de traditionele classificatie van Rioja op basis van rijpingstijden op eikenhout. Het gaat ook veel verder dan Rioja's nieuwe dorps- en single-vineyard wijncategorieën.Priorat is een van de slechts twee wijnregio's in Spanje die zich kwalificeren als DOCa, het hoogste kwalificatieniveau voor een wijnregio volgens de Spaanse wijnregelgeving, naast Rioja DOCa. Priorat behaalde zijn gekwalificeerde appellatie status (DOQ) in 2000 (voorafgegaan door Rioja in 1991) en was de eerste regio die in 2007 dorpswijnen in Spanje introduceerde.
 
 
 
 
Vall Llach
91+ punten - Robert Parker (oogst 2022)
The red 2022 Embruix was produced with 28% Merlot, 27% Garnacha, 21% Cariñena, 12% Syrah and 12% Cabernet Sauvignon from the younger vineyards. This represents the entry-level. It has notes of sweet spices and cocoa, with ripe fruit (it has 15% alcohol) but a low pH (3-1) and good acidity; so, it comes through as balanced and characterful, with very fine tannins and a velvety mouthfeel, with integrated oak. It matured in third- and fourth-use 300-liter barrels for 12 to 13 months. They bottled a first lot of 13,000 bottles in March 2024, and two more lots are pending.