Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 525 wijnen
92 Robert Parker
Le Mortelle
Ampio delle Mortelle
2016
Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere
Krachtig en complex rood, Elegant, tabak, rijp, bessen
De wijn heeft een prachtige donkere kleur. In de geur vind je onder andere mediterrane kruiden, zwarte bessen, en vanille. De smaak is zacht door de lagering op eikenhout. Je proeft rijpe rode gedroogde bessen en in de lange afdronk tonen van chocola en drop. De rotsachtige bodem, het gebruik van de beste druivensoorten voor deze bodem en de steengoede ligging maken deze wijn van hoge kwaliteit!
€ 199,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Nu nog een van de best bewaarde geheimen van Piero Antinori, maar vast niet lang meer. De wijn wordt alom gewaardeerd om zijn unieke karakter en hoge kwaliteit. De naam van de wijn komt voort uit de plaats waar de wijngaarden gelegen zijn, op het Le Mortelle estate. Op deze plek van de heuvel (Poggio) groeien al eeuwenlang eenden (plaatselijk ‘nane’ genoemd) op. Ook in het ontwerp van het etiket komt dit terug. Le Mortelle is in 1999 aangekocht door de familie Antinori met de ambitie om schitterende en verrassende (witte) wijnen te maken in een gebied waar met name Sangiovese en Cabernet Sauvignon aangeplant stonden. In de wijnen van Le Mortelle vind je een kruidig aroma afkomstig van de typisch Toscaanse Mortella, een struik met wilde zwarte bes die je overal langs de kust tegenkomt. Deze struik is de inspiratie geweest voor de naam van het huis en ook in het logo van Le Mortelle vind je hem terug.

Wijnmakers Antinori 11
Wijnkaartnaam Antinori Ampio delle Mortelle
Land Italië
Regio Toscane
Jaargang 2016
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenere
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog zeker 10 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Prachtige combinatie bij goed vlees van de barbecue, wild gerechten en gegrilde groenten.
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 14%
Italië, Toscane
In Maremma, de streek aan de Toscaanse kust, vind je in het noorden het wijngebied Bolgheri, waar de Super Tuscans Sassicaia en Ornellaia zijn ontstaan. Het zuidelijke gedeelte van dit gebied kent haar eigen beschermde herkomstbenaming. Eerst als IGT Maremma in 1995 en in 2011 werd de hogere kwaliteitsaanduiding DOC Maremma Toscana ingevoerd.
 
What's in a name 
Kent u het gebied niet? Dat is niet zo raar. Deze streek is als wijnregio ook relatief nieuw. Ooit was het, met uitzondering van het hoger gelegen ‘Alta Maremma’,  één groot drassig gebied. Het moeras werd al in de 18e eeuw drooggelegd, maar pas eind 20e eeuw kwam de wijnbouw echt van de grond. Wat dat betreft kent het dezelfde achtergrond als de Médoc regio. Ook hier zijn de moerassen drooggelegd om later succesvolle wijngaarden te kunnen worden.
 
Piero Antinori: De pionier
Uit vernieuwing ontstaan vaak de mooiste resultaten. Piero Antinori experimenteerde met andere druiven in Chianti; zijn Tignanello is inmiddels wereldberoemd. Nu loopt Antinori weer voorop door het potentieel van Maremma te ontdekken en te benutten. Op de wijndomeinen Le Mortelle en Aldobrandesca maken ze prachtige wijnen. De internationale pers en onze eigen Grote Hamersma hebben deze wijnen al ontdekt. U krijgt nu de kans om kennis te maken met deze nog onbekende parels.
 
Proeftuin
Antinori zag in dit gebied meteen potentieel voor de ‘Bordeaux’ druiven cabernet sauvignon,  malbec en cabernet franc en voor witte wijn de lokale ansonica, vermentino en de franse druif Viognier. De wijnmakers van Antinori zien dit gebied dan ook als een heerlijke proeftuin waarin ze vrijuit kunnen experimenteren met druivensoorten en met bijzondere rijpingsvaten zoals amfora’s. 
 
Fattoria Le Mortelle
Le Mortelle is in 1999 aangekocht door de familie Antinori. Inmiddels maken ze op dit fraaie domein al vele jaren prachtige wijnen. Opvallend is dat je in de wijnen van Le Mortelle steeds een kruidig aroma ontdekt. Dit is afkomstig van de typisch Toscaanse Mortella, een struik met wilde zwarte bessen die je hier overal tegenkomt. Deze struik is de inspiratie geweest voor de naam van het huis en ook in het logo van Le Mortelle vind u hem terug.
 
Le Mortelle
92 punten - Robert Parker (oogst 2016)
The 2016 Ampio delle Mortelle is Carmenère with smaller parts Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. The wine delivers tangy and almost raw berry aromas with plenty of dark spice, tar and leather along the way. It is packed tight with savory black fruit at its core, with soft tannins and thick concentration at the back.

Anderen kochten ook