De standaard wijnfles
Het standaard formaat
In iedere supermarkt, wijnwinkel of wijnhuis is het standaard formaat van de wijnfles 750ml, maar waar komt dit eigenlijk vandaan. De exacte reden is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën die naar een verklaring wijzen van dit fenomeen, we zullen in deze blog een aantal voorleggen.
Theorie 1:
Vroeger werden flessen gemaakt door de ambacht van glasblazers. Voor de inhoud en de grootte van de fles waren zij gebonden aan de inhoud van hun longen. Een fles dient namelijk in 1 keer geblazen te worden voor het ultieme resultaat. De gemiddelde inhoud van de longen van glasblazers is tussen de 650 en 750 ml. Vandaar dat de standaard maat gevallen is op de 750ml
Theorie 2:
Frankrijk en Engeland hebben een lange export gescheidenis. In de tijd dat Frankrijk wijn naar Engeland transporteerden, deden zij dit vaak in vaten. Dit waren de zogenaamde Barrique’s, de vaten die ook hedendaags nog veel gebruikt worden in de wijnhuizen van Frankrijk. De inhoud van een barrique is 225 liter, preices 300 flessen van 0,75L.
Daarnaast is 225 liter gelijk aan 50 gallon (1 gallon = 4,5 liter). Zo was het handig om ze te verdelen in 25 dozen van elk 12 flessen. Dit vereenvoudigde berekening van wijn in grote partijen. Hierdoor worden in sommige gebieden nog steeds gebruik gemaakt van kisten/dozen van 12 flessen in plaats van onze gebruikelijke 6 flessen.
Theorie 3:
Een andere theorie is dat ongeveer 0,75 liter wijn gemaakt kan worden van 1 KG druiven.
Zo was het bij oogst al makkelijk te berekenen hoeveel flessen wijn er geproduceerd zouden worden.
Naast de standaard maten zijn er nog vele andere formaten flessen. Welke formaten er zijn te vinden en de inhoud hiervan hebben we
hier overzichtelijk voor u in kaart gebracht.
Teken u voor 6 december in op één van onze grootformaten en profiteer van kleine prijzen op grote flessen.
Het effect van een grootformaat
Wie wat bewaart, die heeft wat
Magnums (twee gewone flessen) of nog grotere flessen, rijpen langzamer dan een normaal formaat wijnfles. Dat komt omdat de flessenhals van de magnum niet veel breder is dan bij een gewone fles. Er komt dus minder zuurstof bij een grotere hoeveelheid wijn, waardoor de wijn langzamer rijpt. Daarnaast heeft een grootformaat door de grote inhoud ook minder last van temperatuurwisselingen, waardoor de rijping constanter en langzamer is. De wijnen kunnen dus perfect worden bewaard voor een speciale gelegenheid, zoals een geboorte, huwelijk of jubileum.
Het 'wow-effect'
Een magnum (1,5L), dubbele magnum (3L) of Méthusalem (6L) lenen zich uitstekend voor een groots diner. Een fles die gemaakt is om te delen met familie en vrienden en die elke feestelijke gelegenheid een extra dimensie geeft. Bijzondere momenten vier je met een bijzondere fles wijn waar je met het hele gezelschap heerlijk van kunt genieten en nog lang over nagepraat zal worden, kortom een fles die indruk maakt. Daarnaast zijn grote formaten ook zeer geschikt als relatiegeschenk, succes gegarandeerd!