Feudo Maccari
De wijngaarden
Feudo Maccari ligt in Val die Noto, het oostelijke gedeelte van Sicilië. Het estate is zo’n 120 hectare groot, waarvan 50 hectare grond beplant is met druivenstokken. Sommige druivenstokken zijn tot wel 50 jaar oud, voor een druivenstok een enorme prestatie. De kwaliteit stijgt met de jaren, maar de plant levert wel minder op. De stokken groeien veelal in rotsachtige, vulkanische grond en op verschillende hoogtes. Dit, in combinatie met grote verschillen in de temperaturen overdag en ’s nachts, zorgt voor een ultieme balans in de wijnen.
Het estate
Op het estate bevinden zich ook een guesthouse, een proeflokaal en, uiteraard de wijnkelder. In dit gebied is de Nero d’Avola de bekendste druivensoort. Bij de Nero d’Avola worden de ranken niet met draad of houtwerk ondersteund, maar deze groeien in een lage, dichte struikvorm. Het is één van de meest interessante druiven van Sicilië en het wordt gekenmerkt door zijn structuur, intensiteit en ronding van fruit.
Traditionele druiven
Het wijnhuis Feudo Maccari bezit 50 hectare aan wijngaarden die zijn gelegen op verschillende hoogtes met diverse bodemsoorten. Dit zorgt voor een mooie balans en complexiteit in de wijnen. De wijnen van Feudo Maccari worden voornamelijk gemaakt van inheemse druivenrassen zoals; Grillo, Nero d’Avola en Nerello Mascalese. Maar ze kunnen ook uitstekend uit de voeten met het internationale druivenras Syrah. Proef zeker eens de Mahâris; een pittige Syrah met een sterk Siciliaans karakter.
De wijnen
Het estate maakt meerdere icoonwijnen; Saia, gemaakt van 100% Nero d’Avola druiven, een explosie van fruit en een volle, ronde smaak. De wijn heeft zijn naam te danken aan de irrigatiekanalen die de Arabieren eeuwen geleden bouwden om regenwater op te vangen. De traditionele alberello-wijnstokken en de rijping in Franse barriques maken het een kampioen van de categorie. Dat wordt bewezen door de vele awards die deze wijn in de wacht weet te slepen.
Mahâris weergeeft de combinatie van verschillende stijlen en culturen die het eiland rijk is. De wijn is gemaakt met 100% Syrah druiven, deze druif gedijt perfect in het hete klimaat. De naam van de wijn staat voor de wachttorens die vroeger werden gebruikt om vijanden vanaf zee te zien aankomen. Beide wijnen zijn zeer de moeite waard om te proberen en meten zich met de top. Feudo Maccari produceert daarnaast ook nog een jonge Nero d’Avola, frivool, soepel en heerlijk bij Italiaanse lunches. Grillo kan uiteraard niet ontbreken. Deze frisse, fruitige witte wijn kan eigenlijk nooit mis gaan en weergeeft net zoals de andere wijnen het typische karakter van Sicilië.
Feudo Maccari Grillo Family & Friends "Firraru" 2021
Firraru is de nieuwste grote hit van Feudo Maccari: een kleine productie Grillo van zwarte bodems, gekenmerkt door kalksteen, klei-skelet en een ijzerrijke matrix. Kristalhelder geel met gouden reflecties. Gerijpt in kleine vaten van drie verschillende brandingen (blond, medium en coeur) gedurende minstens 6 maanden. Complex aroma van citrusvruchten, fijne tonen van vanille en geroosterde kaneel. Fris en perfect gestructureerd op het gehemelte, met een fijne structuur en een omhullende, zeer lange nasmaak.
Feudo Maccari Nero d'Avola "Vigna Sultana" 2021
Uitgesproken hellend, struikvormig opgeleide wijngaard gericht naar het noordwesten. Witte bodem van kalksteenmatrix is rijk aan mineralen. De uitgesproken helling en een zeer schrale bodem versterken de pedoklimatische eigenschappen waar de Nero d'Avola druiven een natuurlijk habitat vinden. Het is een extreem terroir, een combinatie van omgevings- en menselijke factoren die Sultana onderscheiden van andere wijngaarden. Het licht gereflecteerd door de witte bodems van Sultana verbetert de kenmerken van de druiven van de wijngaard.
Feudo Maccari Nero d'Avola "Vigna Guarnaschelli" 2021
Een oude wijngaard van ongeveer 60 jaar oud, met een lichte westelijke blootstelling, in de volksmond "U Quadrato" genoemd. Kleiachtige matrix van bruine bodems met aanwezigheid van skelet. Hier is de grond genereus, altijd gekenmerkt door de aanwezigheid van kalksteen die finesse en mineraliteit aan de wijnen geeft. De planten produceren trossen van de hoogste kwaliteit, elk jaar met uitzonderlijke consistentie gereproduceerd, het resultaat van vaardige handen en diepe wortels. De zon, getemperd door winden die uit alle richtingen waaien, creëert een spel van temperatuurveranderingen waarvan de oude stekjes profiteren om complexe en aromatische druiven te produceren.