Gekoelde rode wijn
Met stip in mijn top 10 van wijnmissers: rode wijn die te warm wordt geschonken. Veel restaurants hebben er een handje van om de wijnen die ze per glas schenken lekker op 22 ˚C te laten chambreren. Maar ook thuis zijn ze vaak te warm. Zonde! Hieronder vier tips om veel meer van uw rode wijn te genieten.
1. Tegenwoordig wordt rode wijn sowieso te warm gedronken We weten dat rood met stevige tannines het best tot zijn recht komt bij kamertemperatuur. Maar de term ‘kamertemperatuur’ is gebaseerd op de tijd dat er nog geen CV was en betekent hooguit zo’n 18 ˚C. In het gemiddelde hedendaagse huis en restaurant is het dus veel te warm. Zo geschonken zal de wijn logger en zwaarder smaken dan ‘ie werkelijk is. Half uurtje koelen in de koelkast doet dan al veel, doe dit het hele jaar rond en er gaat een wereld voor je open. Liever te koud dan te warm, de wijn warmt namelijk vanzelf wel weer op ;-)
Tip: Vraag in het restaurant, als zij geen wijnklimaatkast hebben, om de rode wijn even 10 minuten in een ijsemmer te zetten. U krijgt een vragend gezicht van de serveerster, maar de wijn smaakt vele malen beter!
2. Er zijn vele wijnen die gemaakt zijn om juist gekoeld van te genieten
Bekende voorbeelden; Beaujolais, Loire of Bardolino, maar er zijn er veel meer. Het liefst koel ik de wijnen tussen de 12˚C en de 16˚C. Hoe lichter de wijn, hoe koeler. De fles een uurtje van tevoren in de koelkast zetten is al genoeg. Druivenrassen als Pinot Noir, Zweigelt, Gamay, Tempranillo, Dornfelder en Cabernet Franc blijken springlevend als je ze inschenkt. Met zachte tannines en elegante aroma’s en smaken van alle soorten rood fruit.
3. Probeer rood eens als vervanger van wit of rosé
Veilige wijn-spijs keuzes waar u wit of rosé zou inzetten, zijn ook heel goed in te vullen met gekoelde jonge rode wijnen. Ze doen het geweldig bij kip, visgerechten en salades. Maar ook als aperitief bij vleeswaren en kazen is het een uitstekende keuze.
4. Noodscenario
Is de wijn al geserveerd in de glazen en blijkt deze te warm? Vraag aan de ober dan enkele grote ijsblokjes, pak een lepel en laat een ijsblok rustig in het glas zakken, roer 30-60 seconden met de lepel het blok rond en haal het ijsblok weer uit het glas. Laat het niet smelten in de wijn! Vraag meteen of de fles in de ijsemmer kan, dan is het volgende glas wel lekker koel. Waar ik van de week heerlijk koel van heb genoten is de Didier Joubert Pinot Noir echt een aanrader; gemaakt in de stijl van de Bourgogne met het fruit van de Languedoc. Barstensvol klein rood fruit, wat vanille en een frisse afdronk. Geweldig met lichte vleesgerechten als kalf of lam. Kortom, zorg dat de rode wijn lekker koel is!