Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 618 wijnen
96 Vinous
96 Robert Parker
95 James Suckling

Guado al Tasso Bolgheri DOC Superiore 2020

Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Krachtig en complex rood
De topwijn van het Guado al Tasso estate in Bolgheri. Piero Antinori is altijd betrokken geweest bij de beroemde wijnen uit dit gebied en heeft sinds begin jaren 90 zijn eigen topwijn: Guado al Tasso. Een Bordeauxblend die de laatste jaren de buren (Sassicaia en Ornellaia) naar kroon steekt als topwijn van het gebied. Geweldig krachtige wijn met een lang leven voor zich.
€ 169.00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Indrukwekkende diepe robijnrode kleur. Explosief in de geur met elegante aroma’s van rood fruit, naast tonen van rozemarijn, mint en zoethout. De smaak is fantastisch: een aaneenschakeling van koffie, bessenfruit en hout, samen met fluweelzachte, maar duidelijk aanwezige tannines geven een heel mooie, droge rode wijn. Fijn gestructureerd en complex, in balans en eindigend met een lange afdronk.
De afdronk verraadt een grote toekomst. 

Marco
Land Italië
Regio Toscane
Jaargang 2020
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 14%
Bolgheri DOC
Guado al Tasso ligt in het kleine, maar zeer prestigieuze Bolgheri DOC. In het noordelijke gedeelte van Maremma op zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van Florence. Er zijn slechts 30 producenten in het gebied, die zich toeleggen op de Bordeaux druiven zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Van deze 30 producenten zijn er drie toonaangevend: Tenuta San Guido (van Sassicaia), Tenuta Ornellaia en Guado al Tasso. Deze krijgen de hoogste scores en zijn wereldberoemd. Helaas wordt er weinig van gemaakt en is de vraag zeer hoog.
 
Antinori in Bolgheri
De naam Antinori is dan ook echt verbonden aan dit luxueuze wijngebied aan de Toscaanse kust. De vader van Piero kreeg dit landgoed in handen toen hij trouwde met Carlotta della Gherardesca; haar familie had dit gebied (10.000 hectare) sinds 1800 in bezit. Alle top estates in Bolgheri vinden hun oorsprong bij de familie Antinori. De zus van Carlotta, Clarice trouwde met Markies Mario Incisa della Rocchetta en het landgoed werd in twee stukken verdeeld: Tenuta San Guido (van Sassicaia) en Tenuta Guado al Tasso. Later kreeg de broer van Piero, Ludovico, een stuk van Tenuta San Guido in handen en stichtte met hulp van Piero het andere beroemde estate: Tenuta Ornellaia.
 
De historie van Guado al Tasso
Guado al Tasso werd voor het eerst geproduceerd in 1990, maar al vanaf de jaren zestig was Piero zeer betrokken bij het gebied, hij maakte destijds de wijn Sassicaia bij zijn neef. Met al die kennis en kunde stichtte hij zijn eigen domein, plantte de juiste druivensoorten (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) en wachtte tot de druivenstokken oud genoeg waren om de kwaliteit te kunnen leveren voor topwijnen die de naam Antinori mogen dragen.
 
Het domein
Het domein, 1000 hectare groot, strekt zich uit van de kust tot de heuvels, waar de wijngaarden worden verbouwd op rotsachtige en licht kalkrijke bodems. De wijngaarden worden omcirkeld door glooiende heuvels, lokaal ook wel het ‘Bolgheri Amfitheater’ genoemd. Dit zorgt voor een uniek microklimaat, met een verkoelende wind die ’s nachts vanaf de heuvels de druivenstokken koelt. Hierdoor kunnen de druiven perfect rijpen. De combinatie met de veelzijdigheid in bodemsoorten geeft de wijnen van Guado al Tasso hun kenmerkende aroma’s.
 
De wijnen
De wijnen die worden geproduceerd bij Guado al Tasso hebben allemaal een verwijzing naar de familiegeschiedenis. Op de fles zijn altijd de letters DG te zien. Deze staan voor ‘Della Gherardesca’, de oorspronkelijke bewoners van het landgoed. De naam Guado al Tasso is ontleent aan de dassen die leven in de vele beken die door het landgoed stromen. De grootte van het landgoed en de veelzijdigheid in bodemsoorten, maakt van deze plek een waar paradijs om verschillende druivensoorten te planten. Naast de Guado al Tasso wordt hier de 100% Merlot; Cont’Ugo gemaakt, de 100% Cabernet Franc; Matarocchio, de prachtige Vermentino, spannende Scalabrone rosé en het kleine broertje van Guado al Tasso; Il Bruciato.
 
Guado al Tasso
96 punten - Vinous (oogst 2020)
The 2020 Bolgheri Superiore Guado al Tasso is a rich, resonant wine that captures the natural radiance of the Tuscan Coast. Blackberry jam, mocha, plum, chocolate, spice and espresso all build in a mid-weight yet succulent, inviting Bolgheri red. There’s terrific richness and resonance here. This is a classic Guado al Tasso. In 2020, the estate did not make its top bottling, the 100% Cabernet Franc Matarocchio, opting to use that fruit for Guado al Tasso. “Late season rains were challenging for the Cabernet Sauvignon, so we chose to use all our best Franc in Guado al Tasso,” CEO Renzo Cotarella explained.
96 punten - Robert Parker (oogst 2020)
The Marchesi Antinori 2020 Bolgheri Superiore Guado al Tasso sees Cabernet Franc at over 30% of the blend in this vintage, with the rest going to Cabernet Sauvignon and 15% to 20% to Merlot. Matarocchio was not produced this year, and this wine benefits from the extra Cabernet Franc as a result. The 2019 and 2021 vintages of Guado al Tasso are quite concentrated and rich, whereas 2020 is leaner in texture, along the lines of the edition we saw made in 2010. There was rain in September. Managing Director Renzo Cotarella says he would not describe 2020 as a hot vintage because the rain did pose challenges at the end of the growing season. In Bolgheri on the Tuscan coast, budbreak is earlier than in other appellations, and the growing season is longer as a result. This is a benefit to the international varieties used here. The wine shows nice richness and intensity. The Cabernet Franc definitely comes through and adds the characteristic vertical lift and linearity that the grape is known for. You get black fruit, spice, white pepper and no signs of bitter stems or bramble. Sweet, almost milky tannins are interlocked with fresh acidity to give this wine good cellaring potential. The new oak was dialed back a bit in this vintage.
95 punten - James Suckling (oogst 2020)
Aromas of black olives, berries, herbs, red beans, sour cherries, and sage follow through to a full body, with chewy tannins and plenty of structure. It’s flavorful and intense. Needs time to come together. Best after 2027.
Anderen kochten ook