Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 525 wijnen
49-Maremma-Toscana.jpg

Maremma Toscana: Het nieuwe Bolgheri

Het zuidelijke gedeelte van dit gebied kent haar eigen beschermde herkomstbenaming. Eerst als IGT Maremma in 1995 en in 2011 werd de hogere kwaliteitsaanduiding DOC Maremma Toscana ingevoerd. 

What's in a name 
Kent u het gebied niet? Dat is niet zo raar. Deze streek is als wijnregio ook relatief nieuw. Ooit was het, met uitzondering van het hoger gelegen ‘Alta Maremma’,  één groot drassig gebied. Het moeras werd al in de 18e eeuw drooggelegd, maar pas eind 20e eeuw kwam de wijnbouw echt van de grond. Wat dat betreft kent het dezelfde achtergrond als de Médoc regio. Ook hier zijn de moerassen drooggelegd om later succesvolle wijngaarden te kunnen worden.

Piero Antinori: De pionier
Uit vernieuwing ontstaan vaak de mooiste resultaten. Piero Antinori experimenteerde met andere druiven in Chianti; zijn Tignanello is inmiddels wereldberoemd. Nu loopt Antinori weer voorop door het potentieel van Maremma te ontdekken en te benutten. Op de wijndomeinen Le Mortelle en Aldobrandesca maken ze prachtige wijnen. De internationale pers en onze eigen Grote Hamersma hebben deze wijnen al ontdekt. U krijgt nu de kans om kennis te maken met deze nog onbekende parels. 

Proeftuin
Antinori zag in dit gebied meteen potentieel voor de ‘Bordeaux’ druiven cabernet sauvignon,  malbec en cabernet franc en voor witte wijn de lokale ansonica, vermentino en de franse druif Viognier. De wijnmakers van Antinori zien dit gebied dan ook als een heerlijke proeftuin waarin ze vrijuit kunnen experimenteren met druivensoorten en met bijzondere rijpingsvaten zoals amfora’s. 

Fattoria Le Mortelle
Le Mortelle is in 1999 aangekocht door de familie Antinori. Inmiddels maken ze op dit fraaie domein al vele jaren prachtige wijnen. Opvallend is dat je in de wijnen van Le Mortelle steeds een kruidig aroma ontdekt. Dit is afkomstig van de typisch Toscaanse Mortella, een struik met wilde zwarte bessen die je hier overal tegenkomt. Deze struik is de inspiratie geweest voor de naam van het huis en ook in het logo van Le Mortelle vind u hem terug.

Proef de kwaliteit van Maremma 
Maak nu voordelig kennis met de wijnen. Wij bieden de mogelijkheid om in te tekenen op de wijnen van deze domeinen. Bijvoorbeeld de topwijn van Le Mortelle Ampio, slechts zeer beperkt beschikbaar. Maar ook de andere wijnen bieden we nu aan voor zeer scherpe prijzen.

Le Mortelle Vivia
Een verrassend frisse witte wijn gemaakt van vermentino, viognier en de lokale druif ansonica.
Harold Hamersma: “Als we dan toch wat gaan drinken in een restaurant met zeezicht, dan zit dit in het glas. Droog, kruidig, venkelig, met een spoortje anijs, een perzikpartje, mandarijntje, een stevig bittertje. Stevig, sappig en niet al te veel fruitfrivoliteiten.”
De grote Hamersma: 8,5
 
Botrosecco 2016/2017
Een mooi gebalanceerde blend van 60% cabernet sauvignon en 40% cabernet franc. Geuren van balsamico, bitter-zoete bessen en een hint van vanille. Het rijpe rode fruit knalt het glas uit! Een zeer aangename, zachte smaak. Heerlijk bij gevogelte, kaas en groentegerechten.
De grote Hamersma: 9-
 
Poggio alle Nane 2016
‘My new Tignanello’ volgens Piero Antinori en een van zijn best bewaarde geheimen. Maar vast niet lang meer, want deze wijn wordt alom gewaardeerd om zijn unieke karakter en hoge kwaliteit. De prijzen stijgen ieder jaar voor deze wijn; dus we zijn blij dat we u deze wijn aan kunnen bieden.
Poggio alle Nane is een blend van streng geselecteerde cabernet franc en cabernet sauvignon druiven met een klein percentage carmenère. Een wijn met een ongelofelijk boeiende geur en een zeer elegante structuur. Een absolute wereldklasse wijn!
Deze wijn is nog zeker 5-10 jaar weg te leggen om nog verder te rijpen. Wachten wordt beloond…
James Suckling 94 punten

Ampio Le Mortelle
Een blend van de beste carmenère, cabernet sauvignon and cabernet franc van de meest gunstig gelegen wijngaarden van Le Mortelle. Een perfecte expressie van Maremma’s terroir. Kruidig met peper en mediterrane kruiden, zwarte bessen en subtiele tonen van tabak. Een verleidelijke smaak: verfijnd maar met gestructureerde tannines. Een zeer lange afdronk met tonen van cacao en zwarte bessen. Prachtig bij gegrild vlees of wild. Een grootse wijn.
Robert Parker: 92 punten
 
Aldobrandesca Vie Cave 2016/2017
De Fattoria Aldobrandesca is eveneens eigendom van de Antinori familie. Het bevindt zich in het meest zuidelijke gedeelte van het Maremma gebied. Een gebied dat bekend staat als de ‘Etruskische kalksteen zone’. Na zorgvuldig onderzoek hebben ze hier de perfecte plek voor aanplanting van de malbec druif ontdekt.
 
Oordeel van De Grote Hamersma: 9
“Met afgewogen rijp rood fruit, gewelde pruimen, theemeubels, sigarenkistjes en bonbonwinkeltjes en ristretto. Opmaat richting secundaire geuren en smaken, truffel, herfst en de oude bibliotheek waar het haardvuur brandt, de lambrisering kraakt en de oude leren fauteuil zucht.”
Robert Parker: 90 punten
 

Ons advies
Dit aanbod geeft u de mogelijkheid om een gebied in opkomst te ervaren. Leg deze wijnen alvast in de kelder, voordat de rest van wijn minnend Nederland ze ontdekt. Poggio alle Nane is zo’n unieke kelderschat en is over vijf jaar perfect op dronk. De Aldobrandesca Vie Cave Malbec zal u ook verrassen. Deze wijn heeft een bewaarpotentieel van 10 tot 20 jaar na oogstjaar. Maar hij is nu al op dronk en verwarmend bij herfstige dagen. Dus steek die open haard maar vast aan…

 

gerelateerde blogs

77 blogbanner vooruitblik 2021

Investeren in wijn: 2021

In deze blog leest u informatie over de vijf wijntrends voor het jaar 2021.

46 Icoon uit Bolgheri

Icoon uit Bolgheri: Guado al Tasso

Piero Antinori is persoonlijk verantwoordelijk voor de ontdekking en evolutie van het wijngebied Bolgheri en gaat way back!

71 Tignanello 2017

Tignanello 2017: 96 punten en zeer schaars

Als 'tafelwijn' veroverde Tignanello de (wijn)wereld. Nog steeds is het een van de bekendste en meest geliefde Italiaanse wijnen. Wat is het geheim?

58 Olivier Leflaives verborgen Bourgogne schatten

Olivier Leflaive’s verborgen Bourgogne schatten

Olivier Leflaive maakt voortreffelijke wijnen in de beroemde appelaties Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.