Deze inheemse druivensoort van Sardinië (Cannonau) voelt zich helemaal thuis op de zanderige bodems die zich dicht bij de zee bevinden op het eiland. De druivenstokken graven hun wortels diep in de grond om het grondwater op te kunnen nemen wat een prachtige balans geeft tussen de frisse tonen en de warme, kruidige aroma's die de Cannonau produceert.
Land | Italië |
Regio | Sardinië |
Jaargang | 2022 |
Druif | Cannonau |
Lagering | 100% in een roestvrijstalen tank |
Temperatuur | 16 - 18°C |
Bewaarpotentie | Op dronk |
Wijn & Spijs | Lekker bij pasta gerechten met tomaat en gegrild vlees |
Sluiting | Kurk |
Smaak | Licht en fruitig rood |
Alcohol | 13% |
Vakmanschap in de wijngaard
De wijnen van Sardinië hebben een heel eigen stijl, met een hoofdrol voor druivenrassen als de Vermentino en de Cannonau. In 1899 besloten ingenieur Sella en advocaat Mosca uit Piemonte om hier een wijnbedrijf te beginnen. Binnen enkele jaren hadden ze een aantal weilanden in een bloeiende wijngaard omgetoverd en maakten zij van Sella & Mosca de beste en meest gerenommeerde wijnproducent van Sardinië. Die positie heeft het bedrijf nog steeds. Ver weg van andere wijngebieden, waren Sella & Mosca op zichzelf aangewezen en ontwikkelden ze een groot vakmanschap in de wijngaard. Zo waren zij één van de eersten die de Europese wijnstok wisten te enten op Amerikaanse onderstokken. Daarmee leverden ze een belangrijke bijdrage aan het herplanten van de Europese wijngaarden na de Phylloxera-crisis.
Zeer geschikt klimaat
Het wijngoed van Sella & Mosca, gelegen bij Alghero, in het noordwesten van Sardinië, is 650 ha groot. Het klimaat ter plaatse is zeer geschikt voor wijnbouw: mediterraan, met een flink verschil tussen dag- en nachttemperatuur, een verfrissende wind vanaf zee en tamelijk constante luchtvochtigheid. Het noordelijk deel van het wijngoed heeft een bodem van vulkanische oorsprong; naar het zuiden overwegend kalkhoudende en zandige bodems met een wisselend ijzergehalte. De kelders zijn hypermodern. Sella & Mosca koestert enerzijds de lokale druivenrassen, maar heeft daarnaast een lange ervaring met het verbouwen van internationale rassen.