Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 617 wijnen
97 James Suckling
95 Robert Parker

Tenuta Tignanello Antinori Tignanello 2020

Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Krachtig en complex rood, Complex, rood fruit, chocolade, ronde tannines
Tignanello stond aan de basis van wat wij nu kennen als 'Super-Tuscans', Piero Antinori trad met het gebruik van Cabernet Sauvignon in combinatie met Sangiovese buiten de wetgeving van het Chianti gebied en werd 'gedeclassificeerd' tot Vino di Tavola. Maar de wijn voldeed dus niet aan wetgeving, maar overtuigde wel de hele wereld van zijn kwaliteit.
€ 145.00 | 75cl
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Intense robijnrode kleur. Zeer bijzonder met in de geur complexe en harmonieuze aroma’s van divers rood fruit, frambozen en zoethout. De smaak is mondvullend en fluweelzacht met een complexe structuur en kent rijp fruit, zachte tannines en fraaie zuren. In de lange en aanhoudende afdronk tonen van rood fruit, chocolade en mineralen met mooie ronde tannines. Optimale kwaliteit van begin tot het einde; een gedistingeerde Toscaanse rode wijn!

Stefano
Wijnkaartnaam Antinori Tignanello 2020
Land Italië
Regio Toscane
Jaargang 2020
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie minimaal 15 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Prachtig bij hoogwaardig rood vlees, wild en rijpere kazen.
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 14,5%
Duurzaamheid Duurzaam gecertificeerd
Italië, Toscane
Tenuta Tignanello ligt 30 kilometer ten zuiden van Florence, in het hart van de Chianti Classico regio. De familie heeft hier 127 hectare aan wijngaarden die meer dan waar dan ook, de principes en filosofie van de familie vertegenwoordigen. Deze filosofie omarmt het perfecte huwelijk tussen traditie en moderne techniek. De wijnen zijn hierdoor altijd authentiek en onlosmakelijk verbonden met hun herkomst.
 
Twee iconische wijnen die op dit estate worden gemaakt; Solaia en Tignanello worden door de internationale pers omschreven als de meest invloedrijke wijnen in de wijnbouwgeschiedenis van Italië. De wijnen ademen ‘Toscanità’,  de ziel van Toscane.
 
Het estate
Het huidige 16e-eeuwse herenhuis is gebouwd op de fundamenten van een landgoed dat dateert uit 1346 toen het eigendom toebehoorde aan de Buondelmonti's, een adellijke familie die een groot deel van het land in Valle della Pesa bezat. In de zeventiende eeuw nam een tak van de Medici-familie het landgoed in bezit en noemde het Fonte dei Medici. In het midden van de 19e eeuw verwierf de familie Antinori het landgoed. De "Carocci", een historisch-artistieke gids van de stad San Casciano Val di Pesa, beschreef de Tignanello-boerderij en uitgestrekte wijngaarden in 1892 als een van de hoogste en meer pittoreske plaatsen in het hele grondgebied.
 
Vandaag de dag staan onder andere Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc aangeplant. De druiven zijn verdeeld over individuele percelen. Deze percelen worden met de grootste zorg en precisie gemonitord en apart verwerkt tot wijn. De percelen hebben de perfecte ligging en profiteren van de ideale combinatie tussen dag/nacht temperatuur. Daarnaast is er de unieke bodemstructuur rijk aan kalkhoudend gesteente en worden de wijngaarden met de kennis van eeuwenlange bodemstudies bewerkt.

Single Vineyard, Cabernet Sauvignon en geen witte druiven
Zo laat Tignanello zich samenvatten. Tegenwoordig is dit volstrekt normaal, maar in de jaren ‘70 zorgde dit voor een revolutie in Toscane. Piero Antinori vond op zijn estate Tignanello, het ideale terroir voor de Toscaanse Sangiovese én de Cabernet Sauvignon uit Bordeaux. Hij maakte een blend van 80% Sangiovese en 20% Cabernet Sauvigon en liet deze rijpen op kleine eikenhouten barriques. Geheel tegen de regels van de DOCG Chianti Classico maakte hij met dit recept een geweldige wijn: Tignanello.

Eerste Super Tuscan
De naam 'Super Tuscan' wordt nu te pas en te onpas gebruikt voor wijnen die naast Sangiovese ook een deel Cabernet Sauvignon of Merlot bevatten. Maar deze eretitel werd voor het eerst toegekend aan Tignanello door een Amerikaanse wijnjournalist. Want, hoe noem je een wijn die buiten de DOCG regels viel, als Vino di Tavola op de markt werd gebracht, maar wel veel beter en kostbaarder was? 
 
Solaia
Na de controverciële introductie van Tignanello, maar ook het succes van deze wijn gingen Piero en Giocomo verder op zoek naar de perfecte wijn. Hun meest zonnige wijngaard 'Solaia' op het estate Tignanello was grotendeels beplant met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De druiven van deze wijngaard worden rijper en rijker dan andere op het estate. Na wat experimenten maakte Antinori in 1978 de allereerste Solaia, een blend van 80% Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, aangevuld met 20% Sangiovese. Exact de omgekeerde verhoudingen van Tignanello.
 
Alleen in de beste jaren
Beide wijnen worden alleen in de beste jaren geproduceerd. Tignanello bijvoorbeeld niet in 1972, 1973, 1974, 1976, 1984, 1992 en 2002. Voor Solaia geldt hetzelfde, alleen als de kwaliteit van de druiven goed genoeg is, wordt Solaia gemaakt. De nummer 8 notering van Tignanello in de Wine Spectator Top 100 in 2017 geeft aan dat de wijn nog altijd tot de absolute top van Italië behoort. Daarnaast is Tignanello volgens dezelfde Wine Spectator wereldwijd de wijn die het meeste voorkomt op wijnkaarten van toprestaurants. Piero Antinori is de pionier van deze ontwikkelingen en zijn iconische Tignanello groeit tot op de dag van vandaag nog altijd in populariteit.
 
Tenuta Tignanello
97 punten - James Suckling (oogst 2020)
Violets and lavender with dark fruit and hints of dark chocolate. Sophisticated nose. Medium-bodied with fine tannin structure that gives this finesse and beauty. It’s very long and goes on for minutes. Precision. 68% sangiovese with the rest in cabernet franc and cabernet sauvignon. Drinkable but better in three or four years.
95 punten - Robert Parker (oogst 2020)
Newly on the market now, the 2020 Tignanello shows a gorgeous bouquet with an upfront and accessible personality. Right off the bat, you get dark cherry, dried raspberry, spice, toasted almond and citrusy blood orange. The blend is normally 75% to 80% Sangiovese with 7% Cabernet Franc. The grape in between, making up 13% to 18%, is Cabernet Sauvignon. This vintage is very pretty and won’t require a long wait. The tannins are sweet and silky. “Tignanello proves itself as a great vineyard site in both the challenging and the classic years,” says Managing Director Renzo Cotarella. Annual production falls between 300,000-350,000 bottles.
Anderen kochten ook