Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 617 wijnen

Tenuta Tignanello Solaia 2019

Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Krachtig en complex rood
Solaia is hét vlaggenschip van de familie Antinori, zeer beperkt in oplage en een zeer grote vraag maken dit een schaarse wijn. De internationale wijnpers is het er over eens dat dit één van de beste wijnen uit Italië is en daar zijn wel het volledig mee eens! een geweldige kracht van de Cabernet Sauvignon in combinatie met het Toscaanse fruit van de Sangiovese maakt dit een echte Super-Tuscan!
€ 459.00 | 75cl
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Intense robijnrode kleur. In de geur intens warme aroma’s die het klimaat van het seizoen weergeven, maar tevens een delicate frisheid. In de smaak rijp rood fruit, specerijen en florale tonen die de complexe structuur definiëren. De smaak is rijk, sappig en zoet dankzij de aanwezigheid van soepele en ronde tannines. De lange afdronk kent een levendige zuurgraad.  

Stefano
Wijnkaartnaam Antinori Solaia 2017
Land Italië
Regio Toscane
Jaargang 2019
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Lagering 100% op grote houten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 14%
Italië, Toscane
Tenuta Tignanello ligt 30 kilometer ten zuiden van Florence, in het hart van de Chianti Classico regio. De familie heeft hier 127 hectare aan wijngaarden die meer dan waar dan ook, de principes en filosofie van de familie vertegenwoordigen. Deze filosofie omarmt het perfecte huwelijk tussen traditie en moderne techniek. De wijnen zijn hierdoor altijd authentiek en onlosmakelijk verbonden met hun herkomst.
 
Twee iconische wijnen die op dit estate worden gemaakt; Solaia en Tignanello worden door de internationale pers omschreven als de meest invloedrijke wijnen in de wijnbouwgeschiedenis van Italië. De wijnen ademen ‘Toscanità’,  de ziel van Toscane.
 
Het estate
Het huidige 16e-eeuwse herenhuis is gebouwd op de fundamenten van een landgoed dat dateert uit 1346 toen het eigendom toebehoorde aan de Buondelmonti's, een adellijke familie die een groot deel van het land in Valle della Pesa bezat. In de zeventiende eeuw nam een tak van de Medici-familie het landgoed in bezit en noemde het Fonte dei Medici. In het midden van de 19e eeuw verwierf de familie Antinori het landgoed. De "Carocci", een historisch-artistieke gids van de stad San Casciano Val di Pesa, beschreef de Tignanello-boerderij en uitgestrekte wijngaarden in 1892 als een van de hoogste en meer pittoreske plaatsen in het hele grondgebied.
 
Vandaag de dag staan onder andere Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc aangeplant. De druiven zijn verdeeld over individuele percelen. Deze percelen worden met de grootste zorg en precisie gemonitord en apart verwerkt tot wijn. De percelen hebben de perfecte ligging en profiteren van de ideale combinatie tussen dag/nacht temperatuur. Daarnaast is er de unieke bodemstructuur rijk aan kalkhoudend gesteente en worden de wijngaarden met de kennis van eeuwenlange bodemstudies bewerkt.

Single Vineyard, Cabernet Sauvignon en geen witte druiven
Zo laat Tignanello zich samenvatten. Tegenwoordig is dit volstrekt normaal, maar in de jaren ‘70 zorgde dit voor een revolutie in Toscane. Piero Antinori vond op zijn estate Tignanello, het ideale terroir voor de Toscaanse Sangiovese én de Cabernet Sauvignon uit Bordeaux. Hij maakte een blend van 80% Sangiovese en 20% Cabernet Sauvigon en liet deze rijpen op kleine eikenhouten barriques. Geheel tegen de regels van de DOCG Chianti Classico maakte hij met dit recept een geweldige wijn: Tignanello.

Eerste Super Tuscan
De naam 'Super Tuscan' wordt nu te pas en te onpas gebruikt voor wijnen die naast Sangiovese ook een deel Cabernet Sauvignon of Merlot bevatten. Maar deze eretitel werd voor het eerst toegekend aan Tignanello door een Amerikaanse wijnjournalist. Want, hoe noem je een wijn die buiten de DOCG regels viel, als Vino di Tavola op de markt werd gebracht, maar wel veel beter en kostbaarder was? 
 
Solaia
Na de controverciële introductie van Tignanello, maar ook het succes van deze wijn gingen Piero en Giocomo verder op zoek naar de perfecte wijn. Hun meest zonnige wijngaard 'Solaia' op het estate Tignanello was grotendeels beplant met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De druiven van deze wijngaard worden rijper en rijker dan andere op het estate. Na wat experimenten maakte Antinori in 1978 de allereerste Solaia, een blend van 80% Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, aangevuld met 20% Sangiovese. Exact de omgekeerde verhoudingen van Tignanello.
 
Alleen in de beste jaren
Beide wijnen worden alleen in de beste jaren geproduceerd. Tignanello bijvoorbeeld niet in 1972, 1973, 1974, 1976, 1984, 1992 en 2002. Voor Solaia geldt hetzelfde, alleen als de kwaliteit van de druiven goed genoeg is, wordt Solaia gemaakt. De nummer 8 notering van Tignanello in de Wine Spectator Top 100 in 2017 geeft aan dat de wijn nog altijd tot de absolute top van Italië behoort. Daarnaast is Tignanello volgens dezelfde Wine Spectator wereldwijd de wijn die het meeste voorkomt op wijnkaarten van toprestaurants. Piero Antinori is de pionier van deze ontwikkelingen en zijn iconische Tignanello groeit tot op de dag van vandaag nog altijd in populariteit.
 
Tenuta Tignanello