Tignanello is de allereerste Super Tuscan. Al in 1970 produceerde Piero Antinori de eerste oogst.
Matige reputatie Chianti
In de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw was het zeer gebruikelijk en conform de regels van de DOCG Chianti Classico om witte druiven (Trebbiano) toe te voegen aan de rode wijnen. Piero Antinori en zijn trouwe wijnmaker Renzo Cotarella wilden een veel betere wijn maken. Echter moesten ze daarvoor een aantal dingen radicaal anders doen en langzaam ontstond het idee voor Tignanello.
Single Vineyard, Cabernet Sauvignon en geen witte druiven
Zo laat Tignanello zich samenvatten. Tegenwoordig is dit volstrekt normaal, maar in de jaren ‘70 zorgde dit voor een revolutie in Toscane. Piero Antinori vond op zijn estate Tignanello, in het hart van Chianti Classico, het ideale terroir voor de Toscaanse Sangiovese én de Cabernet Sauvignon uit Bordeaux. Hij maakte een blend van 80% Sangiovese en 20% Cabernet Sauvigon en liet deze rijpen op kleine eikenhouten barriques. Geheel tegen de regels van de DOCG Chianti Classico maakte hij met dit recept een geweldige wijn: Tignanello.
Eerste Super Tuscan
De naam 'Super Tuscan' wordt nu te pas en te onpas gebruikt voor wijnen die naast Sangiovese ook een deel Cabernet Sauvignon of Merlot bevatten. Maar deze eretitel werd voor het eerst toegekend aan Tignanello door een Amerikaanse wijnjournalist. Want, hoe noem je een wijn die buiten de DOCG regels viel, als Vino di Tavola op de markt werd gebracht, maar wel veel beter en kostbaarder was?
Alleen in de beste jaren
Sinds 1982 is de blend nagenoeg hetzelfde, naast Cabernet Sauvignon (15%) werd ook Cabernet Franc (5%) toegevoegd. Tignanello wordt alleen in de beste jaren geproduceerd en is niet gemaakt in 1972, 1973,1974, 1976, 1984, 1992, en 2002. De nummer 8 notering van de wijn in de Wine Spectator Top 100 in 2017 geeft aan dat de wijn nog altijd tot de absolute top van Italië behoort. Daarnaast is Tignanello volgens dezelfde Wine Spectator wereldwijd de wijn die het meeste voorkomt op wijnkaarten van toprestaurants. Piero Antinori is de pionier van deze ontwikkelingen en zijn iconische Tignanello groeit tot op de dag van vandaag nog altijd in populariteit.
Tignanello 2017
Zowel Robert Parker alsook James Suckling hebben deze jaargang met maar liefst 96 punten gewaardeerd. De introductie van jaargang 2017 door Antonio Galloni van Vinous;
"The 2017 Tignanello is dense, exotic and flamboyant. Red berry fruit, cherries in liqueur, blood orange, wild flowers and sweet spice are front and center in this sumptuous, racy Tignanello that is likely to drink beautifully right out of the gate. The Antinori team has done a terrific job with the 2017, a year in which heat and dry weather took with them 30% of the production. 95+ punten - Antonio Galloni, Vinous.
Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2017
Deze 'adellijke' Chianti Classico Riserva is ook afkomstig van het beroemde Tenuta Tignanello. Dit beroemde estate ligt in het hart van de Chianti Classico en deze wijn is een ode aan de historie van Antinori en Tenuta Tignanello. De wijn draagt de naam van de Markies zelf op het etiket, dus u bent er van verzekerd dat alleen het allerbeste in de fles komt.
James Suckling: 93 punten
A layered and very rich Chianti Classico with blackberries, chocolate and hints of coffee. Full body, round tannins and a flavorful finish.
Robert Parker: 93 punten
In deze blog leest u informatie over de vijf wijntrends voor het jaar 2021.
Naast de icoonwijn Clos Apalta maakt Lapostolle meer wijnen van wereldklasse en ook voor zeer aantrekkelijke prijzen!
Brunello di Montalcino van Familie Antinori; Pian delle Vigne