Trentino - Alto Adige
Trentino en Alto Adige zijn het geheim van Italië. Veel mensen zijn nog onbekend met dit prachtige gebied waar zeer karakteristieke wijnen vandaan komen. In deze streek produceren ze voornamelijk witte wijnen van Pinot Grigio, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc en Chardonnay, maar er zijn ook voortreffelijke Pinot Noirs te vinden. De witte wijnen zijn te herkennen aan een waanzinnige concentratie aan smaken met een verfrissende mineraliteit. De ligging aan de voet van de dolomieten zorgt voor deze unieke kenmerken.
Oostenrijk in Italië
Trentino en Alto Adige liggen in het Noordoosten van Italië. De regio’s zijn sterk beïnvloed door Oostenrijk waartoe het gebied behoorde tot 1919. Tegenwoordig is dit weer Italiaans grondgebied, echter is de eerste taal voor de inwoners van Alto Adige nog steeds Duits. Hierdoor kunt u zich soms in Oostenrijk wanen, maar dan met de overheerlijke Italiaanse keuken. dat De wijngaarden zijn gelegen aan de voet van de Dolomieten en delen deze schaarse landbouwgrond met fruitteelt van voornamelijk appels.
De druivenrassen
Veel voorkomende witte druivenrassen uit deze wijnregio’s zijn:
- - Pinot Grigio, ookwel bekend als Ruländer in deze regio
-
- Pinot Bianco
- - Chardonnay
- - Sauvignon Blanc
- - Müller-Thurgau
- - Gewürztraminer, deze druifsoort vindt zijn oorsprong in het plaatsje Tramin, Alto Adige
Rode wijn wordt er in twee stijlen gemaakt. De meerderheid van de wijnen wordt in een lichte fruitige stijl geproduceerd. Deze wijnen ondergaan weinig tot geen rijping op eikenhouten vaten en lenen zich om licht gekoeld te drinken. De wijnen met een langere rijping op eikenhouten vaten zijn verrassend en van enorm goede kwaliteit. De meest voorkomende blauwe druiven in dit gebied zijn:
-
- Pinot Noir
-
- Lagrein
-
- Schiava
-
- Teroldego
-
- Merlot
-
- Marzemino
Alto Adige
Aan de voet van de Italiaanse Alpen, ookwel Dolomieten genoemd, ligt het kleine wijngebied Alto Adige. Slechts 2% van alle Italiaanse wijnen komt uit dit gebied. Het kwaliteitsniveau van deze wijnstreek is echter ongekend hoog; het aantal awards van de Italiaanse wijnbijbel Gambero Rosso per hectare is nergens zo hoog als hier.
Dat is niet zo gek aangezien Alto Adige ideale omstandigheden heeft voor wijnbouw; de wijnranken staan hier aan de voet van de Dolomieten, er is een groot verschil in temperatuur tussen dag en nacht en 300 dagen per jaar is het zonnig weer. Hierdoor kunnen de druiven langzaam rijpen en de aroma’s volledig ontwikkelen terwijl ze een aangenaam zuurtje behouden.
Bekijk hier de ligging van Alto Adige op de kaart.
Franz Haas, Alto Adige
Franz Haas is in Alto Adige van de meest vooraanstaande producenten. Het wijnhuis Franz Haas wordt al zeven generaties lang overgedragen aan de volgende ‘Franz Haas’. ‘Franz de zesde plantte zijn wijngaarden, buiten de regels van de DOC, op nog grotere hoogte, omdat hij in de jaren ’90 al merkte dat het steeds warmer werd in de vallei. De hogere ligging van de wijngaarden is uniek in het gebied en zorgt voor behoudt van frisheid en zuiverheid. Franz Haas de zevende staat bekend als de beste Pinot Noir producent van heel Italië. Probeer ook zeker de Gewürztraminer, dit druivenras vindt namelijk zijn oorsprong in het dorpje Tramin in Alto Adige.
Trentino
Als u vanuit Alto Adige afreist naar het zuiden richting het Gardameer komt u in de wijnregio Trentino. Ook hier zijn de omstandigheden ideaal om prachtige wijnen te kunnen produceren. Het gebied is omringt met bergen die bescherming bieden tegen de wind. Hierdoor is de temperatuur in de zomer overdag erg hoog, maar in de nacht daalt er weer koude lucht vanuit de bergen de wijngaarden in. Door dit verschil in tempartuur tussen dag en nacht behouden de druiven hun zuurgraad en wordt het groeiseizoen verlengt, wat weer zorgt voor een grotere smaakconcentratie in de druif.
Bekijk hier de ligging van Trentino op de kaart.
Bossi Fedrigotti, Trentino
Het wijnhuis Bossi Fedrigotti is met de 40 hectare aan wijngaarden één van de grootste wijnhuizen in Trentino. De eerste jaargang ooit geproduceerd was in 1697. De huidige eigenaren, Maria Jose & Gian Paolo Bossi Fedrigotti, blijven met passie en liefde wijn maken op de oude landgoederen. Het wijnhuis heeft zich sinds 2007 aangesloten bij het historische Venetiaanse wijnhuis Masi. Door deze samenwerking hebben de wijnen een kwalitatieve sprong kunnen maken en combineren ze een rijke traditie en prachtige verhalen met de nieuwste technieken en kennis van wijnhuis Masi.