Voor 11:00 besteld, morgen in huis
Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Thuiswinkel waarborg
Ruime keuze uit 493 wijnen
9- De Grote Hamersma
Umani Ronchi
Vellodoro Pecorino Terre di Chieti IGT
2020
Herkomst: Italië, Marche
Druif: Pecorino
Licht, fris en fruitig wit, Balans, citrus, buxus, geconcentreerd
Een druif bekend om zijn hoge concentratie in aroma's en prachtige zuurgraad. Een neus van buxus, appel en citrus.
€ 12,95 | 75cl
  • Voor 11:00 besteld, morgen in huis
  • Veilig betalen
  • Smaakgarantie
  • Beoordeeld met een 9.3
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

De aanbouw van Pecorino was bijna verdwenen vanwege de zeer lage productie en voorheen lagere kwaliteit. In 2005 nam Umani Ronchi het initiatief om deze inheemse variëteiten de plek te geven die ze verdienen. Dankzij veel inzet en liefde staat de Pecorino weer op het hoogste podium in Abruzzo. De naam van de Pecorino-druivensoort, ook wel bekend als "druif van het schaap", is afgeleid van de sterke verband tussen schapenhouderij en landbouw en de aanwezigheid van deze druivensoort in de gebieden van de herders. Vellodoro refereert aan de gouden vacht van het schaap.

Umani Ronchi Wijnmakers
Wijnkaartnaam Umani Ronchi Vellodoro Pecorino Terre di Chieti IGT
Land Italië
Regio Marche
Jaargang 2020
Druif Pecorino
Lagering 100% in een roestvrijstalen tank
Temperatuur 10 - 12°C
Bewaarpotentie Op dronk
Wijn & Spijs Ideaal bij visgerechten, verse kazen, pasta en soepen.
Sluiting Kurk
Smaak Licht, fris en fruitig wit
Alcohol 12,5%

Het verhaal van Umani Ronchi begint in 1957 in Cupramontana, in het hart van Verdicchio Classico. Ondertussen staat nu alweer de 3e generatie aan het roer van dit top familiebedrijf. De constante zoektocht naar de beste gebieden, technieken en vakmanschap hebben het kleine bedrijf van de familie Bianchi-Bernetti in staat gesteld te groeien en tegelijkertijd de authenticiteit en focus op kwaliteit te waarborgen. Zij behoren ondertussen tot de 19 meest toonaangevende Italiaanse wijnbedrijven en maken deel uit van het Instituto del Vino di Qualitá. Jaar na jaar behalen zij prestigieuze scores voor hun wijnen in zowel de Italiaanse als internationale pers.

Van Castelli di Jesi tot Conero en Abruzzo; Umani Ronchi bezit in totaal 210 hectare wijngaarden met o.a. de druiven Verdicchio, Montepulciano en Pecorino. Twaalf wijngaarden, samen goed voor 185 km aan rijen wijnstokken, die strikt volgens de principes van biologische landbouw worden verbouwd!
 

Umani Ronchi
9- - De Grote Hamersma (oogst 2020)
Druif die een bijna-doodervaring heeft gekend. De pecorino deed er niet meer toe. Is gered door een werkgroep die reanimatie van het Italiaanse druivenerfgoed als doel heeft. Op hun lijst staan maar liefst honderdzeventwintig druiven, waarvan er honderdachttien met uitsterven worden bedreigd of zelfs al verdwenen zijn. Nu kan het natuurlijk zijn dat er sprake is van vilein commercieel gewin. De wijndrinker lijkt immers een beetje uitgekeken te raken op de zoveelste gelikte merlot, zwarte bessen cabernet sauvignon of stuivende sauvignon blanc. ‘Originele’ druivensoorten, die wil hij tegenwoordig in zijn glas. Boft Italië daar even, want daar grossiert het land nu eenmaal in. Ook in de Abruzzen is de werkgroep op herontdekkingstocht gegaan om daar te stuiten op de toentertijd zieltogende pecorino, Italiaans voor ‘klein schaap’. En het lijkt of de hernieuwde belangstelling zijn vruchten al begint af te werpen. De pecorino duikt steeds vaker op. En ik ben graag zijn herder. En ook Umani Ronchi doet aan een eerbetoon. Hebben 'm nog eens extra geduid: 'Vellodore', het gouden vacht van het diertje. Enfin, deze sluit naadloos aan bij de eveneens groeiende belangstelling van de hedendaagse wijndrinker voor puntig en monter wit. Maar deze biedt meer dan alleen een frisse mond. Hier proef ik sappig zuur, zuiver zuur, zuur met structuur. De bite van goede granny smith. De frisheid van een precies rijpe peer. Koele meloen. Een zweempje limoen dat een glas bronwater oppept. Een hint aceto balsamico. Pecorino in deze uitvoering is een druif die in zijn eentje al een werkgroep verdient.